Lieve mensen,                                                                                                       september 2018

 

Inmiddels ligt de vakantie ver achter ons en zijn we druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de première.  Decor moet geregeld.  Muziek, licht en geluid zijn zaken die langzamerhand echt afgestemd moeten zijn.  Last but not least moet het script niet alleen op papier staan. Maar ook tussen de oren komen te zitten.  Belangrijker is nog dat het ook in daalt en een eigen plaats in hart en buik krijgt.

 

Helaas starten we met  slecht nieuws . De werkgever van onze hoofdrolspeler Arjan  ziet het theater niet zitten en ontslaat hem.  Onbegrijpelijk voor ons en zeker de manier waarop vinden we erg lastig om te bevatten. De kunst is om hier niet in bitterheid mee om te gaan.  Niet in verzuring terecht te komen. Dat is iets anders dan het goedvinden of het gelaten over je heen te laten komen.  We willen  kiezen voor ruimte in ons hoofd en hart. De energie die dit alles oproept, richten op de voorbereiding en opstart van onze première.

 Naast Gouda, waar ook de tweede voorstelling bijna uitverkocht is, richten we ons nu ook op theaterzalen verder in het land. Op dit moment zijn we bezig met zalen in Groningen, Enschede, Eindhoven, en Rotterdam. 

 

We zijn overweldigd door de reacties van scholen en andere instellingen die ons benaderen. Ook zij zien het belang van openheid over ons onderwerp. En natuurlijk is een school geen theater.  Dit is zoeken naar mogelijkheden.  We zien heel erg uit naar onze eerste voorstelling. En gaan daarom ook snel weer aan de gang met de inhoudelijke voorbereiding.

 

Graag tot ziens!

  

Team Kop of Munt.

Lieve mensen,                                                                                                       juli 2018

Ergens vorig jaar raken Maretty en ik elkaar. Door het geschreven woord. Misschien wel meer door wat niet geschreven maar wel gezegd wordt.
Deze kennismaking vloeit, als in een soort vanzelfsprekendheid, over in het betekenisvol kunnen zijn voor de ander.
Het theaterbestaan van Maretty en haar ervaring met het spelen van levens blijkt de kopzijde te zijn, waar ik met mijn levensverhaal het muntstuk vorm. En zo is Kop of Munt ontstaan. 
Vanaf het begin is Marianne erbij betrokken. Als regisseur zorgt zij voor een uitvoerbare voorstelling met een prachtig evenwicht tussen drama en blijspel. Marianne is degene die ook de vormgeving voor haar rekening neemt.
We praten, schrijven en repeteren wekelijks. Vaak in het Noorderlicht op de NDSM-werf in Amsterdam.  Dan besluiten we ergens in mei dat we de eerste voorstelling, de zogenoemde première gaan vastleggen. Dit wordt in Gouda; 'Cultuurhuis Garenspinnerij' op drie november.

Binnen drie dagen is deze zaal uitverkocht. We boeken een tweede voorstelling op zeven december in dezelfde zaal. Daarnaast zijn we aan het kijken waar we het komende seizoen nog meer terecht kunnen.
We zijn in overleg met verschillende zalen in het land om te kijken of we daar Kop of Munt kunnen gaan brengen. In een volgende nieuwsbrief hopen we het begin van een speellijst te kunnen delen. 
In hetzelfde weekend zijn we landelijk nieuws. Zowel de Telegraaf als het Nederlands Dagblad wijden een dubbele pagina aan ons. Hartverwarmend zijn de reacties die we naar aanleiding hiervan krijgen. 

Intussen hebben we deze week drie repetitiedagen gepland. Ik ervaar de rijkdom van het elkaar echt zien. Bijna niet te geloven wat er in een half jaar kan groeien. Dit is wat we willen.  De verbinding tussen mensen aangaan. Waarin niet alleen gezocht wordt naar mooie antwoorden maar waar juist de moeilijke vragen niet uit de weg gegaan worden. Als we dit met ons theater kunnen bewerkstelligen, hebben we ons doel bereikt. Graag gaan we de verbinding aan.

We pakken onze koffers(inclusief script) om er een paar weken tussenuit te gaan. We wensen jou een mooie zomer en komen graag bij je terug!

Marianne, Maretty en Arjan