Lieve mensen,

 Afgelopen maanden speelden we wekelijks een voorstelling. Soms zelfs twee keer per week. Naast intensief is het ook grandioos om te doen. De wisselwerking met het publiek, de ademloze aandacht, vragen en verhalen achteraf, te veel om op te noemen. We genieten.

We gaan naar het eind van dit theaterseizoen.. Met als kers op de taart: Amsterdam! Het kleinste theater van Nederland.
Van harte welkom in het Torpedotheater op vrijdag 5 april a.s. Er zijn dertig zitplaatsen, Gezien de ruimte de we graag innemen en de zeer beperkte afmetingen van het podium betekent dit dat we flink moeten improviseren met spel en decor. Een leuke uitdaging.
Elke bezoeker krijgt hier een gratis exemplaar van ons boek!
Als u nu uw ticket bestelt, leggen wij  het boek voor u klaar!
Naast Amsterdam staan ook Rotterdam en Utrecht nog op onze speellijst. Mooi om dit seizoen waarin we kriskras door Nederland trekken af te sluiten in deze drie grote steden.
Ook voor het nieuwe seizoen staan al weer theaters op onze speellijst. De kaartverkoop is gestart.

Lieve mensen,                                                                                        december 2018

De première ligt achter ons. Heel mooi om op terug te kijken. Het samen opbouwen van het decor. Nu in een heus theater. Koffiedrinken en overleggen met de mensen van de techniek. Lampen die versteld en microfoons die getest worden. Ondertussen loopt de spanning op. We draaien een complete doorloop. Die gaat niet heel erg goed, maar dat schijnt dan weer een goed voorteken te zijn.
Ergens komt er nog een krant tussendoor wat foto's maken. Maar tegen een uur of zeven is het zover. De kleedkamer in, je niet meer laten storen,  omkleden en de laatste paar minuten laten wegtikken. Dit zijn wel de minuten waarin er in je hoofd een hoop langs komt. Ergens weet je dat er nu echt een een mijlpaal gezet wordt. De verwachtingen zijn hoog maar de gunfactor ook. Dat is best een bijzondere combi. Een paar uur later is het een feit. We hebben het gedaan! En ja, natuurlijk valt er van alles nog te verbeteren en aan te sleutelen. Maar dit staat!  Gaaf om dit met zoveel mooie mensen om je heen te beleven. 
Nu staan we in de startblokken voor de volgende voorstelling. Aanstaande vrijdag draait de tweede voorstelling in Gouda. Ook uitverkocht. Daarna gaan we het land in. Van Groningen tot Eindhoven. En van Enschede via Utrecht tot Dordrecht. We boeken nog steeds nieuwe zalen. Via https://www.kopofmunt.org/speellijst/ kunt u zien waar we komen.  Best leuk om als decembercadeau weg te geven.

Nog meer positief nieuws; Arjan heeft een nieuwe baan! Hij raakte zijn vorige baan kwijt door zijn keuze voor het theater. Nu is hij aangenomen op een Haagse School voor speciaal onderwijs. Met ons allen zijn we hier dolblij mee.Voorstellingen waren ooit bedoeld naast een fulltime baan en zullen nu dus ook gewoon doorgaan.

Heel graag ontmoeten we u in één van de plaatsen waar we spelen!

Hartelijke groet!

Maretty, Marianne en Arjan

Beste mensen,                                                                                            oktober 2018

Het is bijna zover dat we echt op de planken staan. Na een intensieve voorbereiding van een driekwart jaar is het tijd. We zijn er echt aan toe.
Zoals de voorstelling is, zo was ook de voorbereiding. Zeer en zegeningen kwamen langs. Best lastig om te ervaren dat we het leven soms ingewikkeld maken. Dat mooie dingen niet altijd vanzelfsprekend samen kunnen gaan.
Aan de andere kant prachtig om te zien wat er nu al ontstaat. Verbinding wordt er gemaakt. Mensen reiken uit naar ons en naar de ander. Als team van Kop of Munt kijken we elkaar soms aan en staan verwonderd dat dit nu al plaats vindt.  Dit is waarom we dit willen doen.
We nemen u er graag in mee. Misschien al op 3 november of op 7 december. En als u daar geen kaartje voor heeft dan komen er nog vele andere avonden waar we zichtbaar zijn.  Via de speellijst op onze website en op onze facebookpagina houden we u op de hoogte van nieuwe data en locaties waar we onze voorstelling geven.

We zien u graag!

Hartelijke groet,

Team Kop of Munt

Graag nemen we u mee met ons fietsje. Hij vertelt zijn eigen verhaal. In de voorstelling en daarbuiten. Soms alleen tegen een boom en andere keren uitreikend naar buiten en naar binnen.  Dit fietsje zegt ons dat verbinding mogelijk is als u en ik elkaar echt durven te zien.

Lieve mensen,                                                                                                       september 2018

 

Inmiddels ligt de vakantie ver achter ons en zijn we druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de première.  Decor moet geregeld.  Muziek, licht en geluid zijn zaken die langzamerhand echt afgestemd moeten zijn.  Last but not least moet het script niet alleen op papier staan. Maar ook tussen de oren komen te zitten.  Belangrijker is nog dat het ook in daalt en een eigen plaats in hart en buik krijgt.

 

Helaas starten we met  slecht nieuws . De werkgever van onze hoofdrolspeler Arjan  ziet het theater niet zitten en ontslaat hem.  Onbegrijpelijk voor ons en zeker de manier waarop vinden we erg lastig om te bevatten. De kunst is om hier niet in bitterheid mee om te gaan.  Niet in verzuring terecht te komen. Dat is iets anders dan het goedvinden of het gelaten over je heen te laten komen.  We willen  kiezen voor ruimte in ons hoofd en hart. De energie die dit alles oproept, richten op de voorbereiding en opstart van onze première.

 Naast Gouda, waar ook de tweede voorstelling bijna uitverkocht is, richten we ons nu ook op theaterzalen verder in het land. Op dit moment zijn we bezig met zalen in Groningen, Enschede, Eindhoven, en Rotterdam. 

 

We zijn overweldigd door de reacties van scholen en andere instellingen die ons benaderen. Ook zij zien het belang van openheid over ons onderwerp. En natuurlijk is een school geen theater.  Dit is zoeken naar mogelijkheden.  We zien heel erg uit naar onze eerste voorstelling. En gaan daarom ook snel weer aan de gang met de inhoudelijke voorbereiding.

 

Graag tot ziens!

  

Team Kop of Munt.


Lieve mensen,                                                                                                       juli 2018

Ergens vorig jaar raken Maretty en ik elkaar. Door het geschreven woord. Misschien wel meer door wat niet geschreven maar wel gezegd wordt.
Deze kennismaking vloeit, als in een soort vanzelfsprekendheid, over in het betekenisvol kunnen zijn voor de ander.
Het theaterbestaan van Maretty en haar ervaring met het spelen van levens blijkt de kopzijde te zijn, waar ik met mijn levensverhaal het muntstuk vorm. En zo is Kop of Munt ontstaan. 
Vanaf het begin is Marianne erbij betrokken. Als regisseur zorgt zij voor een uitvoerbare voorstelling met een prachtig evenwicht tussen drama en blijspel. Marianne is degene die ook de vormgeving voor haar rekening neemt.
We praten, schrijven en repeteren wekelijks. Vaak in het Noorderlicht op de NDSM-werf in Amsterdam.  Dan besluiten we ergens in mei dat we de eerste voorstelling, de zogenoemde première gaan vastleggen. Dit wordt in Gouda; 'Cultuurhuis Garenspinnerij' op drie november.

Binnen drie dagen is deze zaal uitverkocht. We boeken een tweede voorstelling op zeven december in dezelfde zaal. Daarnaast zijn we aan het kijken waar we het komende seizoen nog meer terecht kunnen.
We zijn in overleg met verschillende zalen in het land om te kijken of we daar Kop of Munt kunnen gaan brengen. In een volgende nieuwsbrief hopen we het begin van een speellijst te kunnen delen. 
In hetzelfde weekend zijn we landelijk nieuws. Zowel de Telegraaf als het Nederlands Dagblad wijden een dubbele pagina aan ons. Hartverwarmend zijn de reacties die we naar aanleiding hiervan krijgen. 

Intussen hebben we deze week drie repetitiedagen gepland. Ik ervaar de rijkdom van het elkaar echt zien. Bijna niet te geloven wat er in een half jaar kan groeien. Dit is wat we willen.  De verbinding tussen mensen aangaan. Waarin niet alleen gezocht wordt naar mooie antwoorden maar waar juist de moeilijke vragen niet uit de weg gegaan worden. Als we dit met ons theater kunnen bewerkstelligen, hebben we ons doel bereikt. Graag gaan we de verbinding aan.

We pakken onze koffers(inclusief script) om er een paar weken tussenuit te gaan. We wensen jou een mooie zomer en komen graag bij je terug!

Marianne, Maretty en Arjan